שלום וברכה, ברצוני לשאול שתי שאלות:
א. מצאה דם על עד בבדיקה, ממתי יכולה לעשות הפסק טהרה?
ב. אם ראתה אח"כ ראיה, לפי מה מחשבנים את ימי הפרישה של חודש בינונית והפלגה, לפי הבדיקה שאז באמת יצא הדם, או לפי מה שראתה אח"כ שיצא?
יישר כח גדול.
שלום רב.
א. דין זה שנוי במחלוקת השו"ע והרמ"א ומחולק לשני עניינים:
למעשה מנהג בני התורה הספרדים האידנא להחמיר בשתי המחלוקות הללו, ובפרט למי שכבר התרגל לנהוג כן, ועל כן אף בבדיקת עד שמצאה עליו דם, כיון שנאסרת וצריכה טבילה וחשיב ספק דאורייתא של הרגשה, עליה להמתין חמשה ימים מאותה שעה ורק אז לפסוק ולמנות ז"נ.
[ישנם מבני ספרד שנקטו בזה כדעת מרן השו"ע, וכפי שהורה מרן הגרע"י זצ"ל, ולמי שנהג כן הרי שעליה להמתין רק ד' ימים, וגם זה מעת התשמיש האחרון ולא משעת ראיית הדם ע"ג העד].
ב. שאלה זו הינה מהחמורות בהלכות וסתות ויש בה חילוקי דעות רבים בפוסקים. ישנם הנוקטים לילך אחר שעת מציאת הדם ובפרט אם היה בסמיכות לשעת ראיית הדם בשפע [כגון שמצאה הדם בבדיקה שקודם השקיעה, ולאחר מכן בתחילת שעות הערב התחיל השפע, שעליה להחשיב ראייה זו כראייה בעונת יום ולא בעונת לילה], וישנם הנוקטים לילך אחר הראייה בשפע שהיא עיקר הוסת, וישנם שנקטו להחמיר ולפרוש משני הראיות הללו.
למעשה כל שהבדיקה לא הייתה בעומק וגם גוון המראה אינו חד משמעי לטומאה, אנו מורים בד"כ למנות ימי הפרישה משעת ראיית הדם בשפע ולא משעת מציאת הדם ע"ג העד. אמנם במקרה בו בדקה בעומק ומצאה דם גמור, יש להתיישב בדבר, ושאלות כאלו יש לשאול רב באופן אישי.
בברכת התורה.
נבקש להקפיד לשלוח באמצעות טופס זה רק שאלה הנוגעת להבנת התשובה שלמעלה.
במידה וברצונכם לשאול שאלה חדשה,
נא להשתמש בכפתור “שלח שאלה חדשה” שבחלקו העליון של המסך.
א’-ה’ – 18:00-20:00 | 13:45-15:00
ו’ וערבי חג – 10:00-11:30
מידי שנה, זה למעלה מ 17 שנה, מפעיל בית ההוראה מוקד שאלות מיוחד לקראת צום כיפור. במוקד משתתפים כעשרים רבנים ורופאים שישמחו להעניק תשובה מקצועית ומוסמכת לכל שואל
שעות פעילות המוקד לשנת תשפ"ה:
יום חמישי ח' תשרי בין השעות 17:30-21:00 בערב
באפשרותכם לקבל שיחה חוזרת ממוקד השאלות בשעות פעילות המוקד