האם בדיקת מוך דחוק עשר דקות לאחר השקיעה עלתה לאשה כבדיקה?
שלום רב.
לא ברור כל הצורך כוונת השאלה, כי אם כוונתך לשאול האם מוך דחוק שהוכנס 10 דקות אחר השקיעה עולה לבדיקת הפסק בטהרה, הרי שהתשובה היא לא, מכיון שאין דרכנו להתיר הפסק טהרה שנעשה אפילו דקה אחת אחר השקיעה (למעט במקומות בהם זמן השקיעה שנוי במחלוקת ובמקרים מסוימים בלבד ע"פ הוראת רב מוסמך).
אבל אם האשה עשתה הפסק קודם השקיעה כדין, וכוונתך לשאול האם הבדיקה שעשתה אחר השקיעה עלתה לה לבדיקת מוך דחוק, התשובה היא כן ומשתי סיבות. ראשית כל לענין איסורי דרבנן אנו נוקטים שזמן ביה"ש דינו כיום עד זמן קצר סמוך לסופו, ומכיון שבדיקת המוך דחוק הינה מדרבנן שפיר יש להחשיב את ה 10 דקות הסמוכות לשקיעה כוודאי יום לענין זה, ועל כן אם הכניסה את העד 10 דקות אחר השקיעה והשאירה אותו בפנים ל 15 דקות נוספות (עד 25 דקות אחר השקיעה), עלה לה לבדיקת מוך דחוק.
והסיבה השניה מכיון שבדיקת מוך דחוק אינה מעכבת בדיעבד, ועל כן גם אם נחשיב את בין השמשות כודאי לילה ונבטל את המוך שעשתה מכל וכל, אין בזה חשש כלל ורשאית להמשיך בספירת השבעה נקיים כרגיל.
כמובן שכל זה הוא לענין דיעבד, אבל לכתחילה יש להכניס המוך דחוק כ 2-3 דקות קודם השקיעה ולהשאירו שם עד כ 25 דקות אחר השקיעה.
בברכה.
נבקש להקפיד לשלוח באמצעות טופס זה רק שאלה הנוגעת להבנת התשובה שלמעלה.
במידה וברצונכם לשאול שאלה חדשה,
נא להשתמש בכפתור “שלח שאלה חדשה” שבחלקו העליון של המסך.
א’-ה’ – 18:00-20:00 | 13:45-15:00
ו’ וערבי חג – 10:00-11:30